Μόδα φιλική στο περιβάλλον

Η μόδα φιλική στο περιβάλλον ή Eco Fashion δεν είναι μόνο μια νέα τάση, δεν είναι κάτι παροδικό. Πρόκειται για μια ανάγκη που ήρθε για να μείνει και τείνει να καθιερωθεί στις καρδιές και τη συνείδησή μας.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας δούμε τι είναι τα Eco Friendly ρούχα. Η ρίζα της λέξης eco είναι η συντομογραφία της λέξης (ecology) οικολογία. Ο όρος ökologie δημιουργήθηκε στα 1866 από τον Γερμανό βιολόγο Ερνστ Χέκελ, από τις ελληνικές λέξεις οίκος και λόγος που σημαίνει «μελέτη του φυσικού οίκου». Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της ταχείας πληθυσμιακής αύξησης, οι άνθρωποι έχουν περισσότερη επιρροή στο περιβάλλον από οποιοδήποτε άλλον παράγοντα του οικοσυστήματος.

Το 2000, μια έρευνα στην Αμερική, αποκάλυψε πως 84 εκατομμύρια pounds καρκινογόνων τοξικών χημικών ψεκάζουν το βαμβάκι (που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων), από τα οποία το 10% απορροφάται από το βαμβάκι, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος.

Στην προκειμένη περίπτωση τα Eco Friendly ρούχα, επηρεάζουν ελάχιστα το περιβάλλον καθώς από τα υλικά μέχρι την παραγωγή τους χρησιμοποιούν διαδικασίες που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η οικονομία, το περιβάλλον και η κοινωνία είναι τρεις βασικοί πυλώνες, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους. Η «Μόδα» που είναι φιλική προς το περιβάλλον προωθεί αξίες σχετικές με τον πολιτισμό και τις συνθήκες ζωής. Προστατεύοντας το περιβάλλον, διατηρούμε «υγιείς» τις κοινωνίες μας, περιορίζουμε τη σπατάλη φυσικών πόρων, την ενέργεια, το νερό, ενώ παράλληλα δημιουργούμε ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω της προώθησης καινοτόμων προϊόντων.

Όταν μιλάμε για οικολογική μόδα λοιπόν, πρόκειται για κάτι σύνθετο καθώς προϋποθέτει οικολογικά υφάσματα χωρίς φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες, που προστατεύουν τόσο το περιβάλλον όσο και το σώμα μας. Ενώ η διαδικασία παραγωγής τους γίνεται με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και τα εργασιακά του δικαιώματα.

Τα Eco Friendly ρούχα είναι ανθεκτικά

Η μακροζωία των Eco Friendly ρούχων είναι σημαντική. Τα ρούχα αυτά οφείλουν και πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Εάν η κατασκευή του υφάσματος δεν είναι καλή και δεν διασφαλίζει μακροζωία, θα καταλήξει σε χώρο υγειονομικής ταφής. Οπότε μην φοβηθείτε να επενδύσετε οικονομικά στα ρούχα που είναι φιλικά στο περιβάλλον, καθώς θα τα έχετε μια ζωή!

Η «πράσινη» στροφή στη βιομηχανία της μόδας

Η αυξανόμενη ζήτηση για οικολογικά προϊόντα ωθεί όλο και περισσότερα brands να βγάζουν ειδικές, φιλικές προς το περιβάλλον συλλογές.

H βιωσιμότητα έχει γίνει πλέον το ζητούμενο για τη βιομηχανία της μόδας που φαίνεται να επιχειρεί «Πράσινη» στροφή, τα τελευταία χρόνια.  

Στις εβδομάδες μόδας το νέο φλέγον θέμα προς συζήτηση είναι αυτό της «κυκλικότητας», ενώ το οργανικό βαμβάκι έχει μπει στις κολεξιόν των περισσότερων μεγάλων οίκων.  

Σύμφωνα με έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η βιομηχανία της μόδας μέχρι προσφάτως άφηνε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όπως εκτιμά η επιτροπή για το κλίμα του ΟΗΕ, η βιομηχανία είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, αλλά και για το 20% των υδάτινων αποβλήτων.

Επιπροσθέτως, οι ποσότητες ενέργειας που καταναλώνει η εν λόγω βιομηχανία φαίνεται να ξεπερνούν τη ναυτιλιακή και αεροπορική βιομηχανία μαζί.

Η σπατάλη νερού, η χρήση συνθετικών υφασμάτων, η χρήση χημικών στην παραγωγή πρώτων υλών όπως το βαμβάκι, είναι στη λίστα με αυτά που έχουν βάλει στόχο τα brands να μειώσουν, προκειμένου να εντάξουν τη βιωσιμότητα στην εταιρική στρατηγική τους.

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή φαίνεται να έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Έτσι είτε πρόκειται για Haute couture, είτε για fast fashion, οι «Πράσινες» συλλογές κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Ο Valentino, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, παλαιότερα είχε διακριθεί για τις πρωτοβουλίες του στην προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η Green Peace τον χαρακτήρισε ως τον πιο πράσινο οίκο υψηλής ραπτικής, για τις πολιτικές του κατά της αποψίλωσης των δασών και κατά των απορριμμάτων από την παραγωγή υφασμάτων. Στα ίδια χνάρια βρίσκεται και η σχεδιάστρια Stella McCartney, που επιλέγει για τις δημιουργίες της όλο και περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ κατά την παραγωγή μειώνει σταθερά κάθε χρόνο τις εκπομπές αερίων. Ένα ακόμα brand που ξεχωρίζει για την οικολογική του ταυτότητα είναι ο πολυτελής οίκος Hermes, που ακολουθεί  πιστά τις συστάσεις για χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Οι Έλληνες σχεδιαστές υποστηρίζουν την Ethical fashion

Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε αυτό το παγκόσμιο οικολογικό κύμα και οι Έλληνες σχεδιαστές να μην βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, εκτός από οργανικά, βιώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, τα ελληνικά Eco Friendly brand μέσα από τις μικρές παραγωγικές τους μονάδες, μας εμπνέουν με τα μοναδικά τους σχέδια – δεν είναι και τόσο πιθανόν να συναντήσεις άλλες δέκα στο δρόμο που να φοράνε το ίδιο σχέδιο-, και μας παροτρύνουν να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες για μια οικολογική μόδα με ένα άλλο πρόσωπο, πιο ανθρώπινο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον και πιο συνειδητοποιημένο.

Μία εξ αυτών είναι η Εύη Αθανασοπούλου, εμπνεύστρια και δημιουργός του ARMONIA CONCEPT που σχεδιάζει σε αρμονία με τη φύση και με υψηλά ποιοτικά και αισθητικά κριτήρια μοναδικές δημιουργίες αποκλειστικά από βαμβάκι και μετάξι, φυσικά υλικά (δέρμα, μεταξωτές κλωστές, ξύλο και μέταλλο) και οικολογικές τεχνικές (π.χ. αργαλειός).

Οι οικολογικές ίνες και τα “πράσινα” υφάσματα του ARMONIA CONCEPT

Το οργανικό βαμβάκι καλλιεργείται χωρίς επιβαρυντικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, είναι απαλλαγμένο από τοξικά και χημικά στοιχεία και βιοαποικοδομήσιμο. Είναι φιλικό προς το δέρμα αλλά και προς το περιβάλλον καθώς για την καλλιέργειά του χρησιμοποιείται 88% λιγότερο νερό για την ανάπτυξη, και 62% λιγότερη ενέργεια στην παραγωγή του υλικού.

Λινό βιολογικής καλλιέργειας

Το λινό είναι μια άλλη φυσική ίνα, που παράγεται με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η καλλιέργειά του είναι επίσης «καθαρή» από λιπάσματα και εντομοκτόνα, ενώ δεν είναι απαιτητική σε νερό. Προέρχεται από ανθεκτικά στελέχη του φυτού λιναριού, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε φτωχό έδαφος, χωρίς λιπάσματα και πρόσθετα. Από όλες τις υφαντικές ύλες, είναι ο καλύτερος αγωγός της θερμότητας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι με διαφορά η πιο δροσερή.

Μεταξωτή μουσελίνα

Παράγεται από ελαφρά στριμμένα νήματα από φυσικό μετάξι, τα οποία είναι συνήθως μονόχρωμα ή τυπωμένα. Το μετάξι ανήκει στα οργανικά υφάσματα «που αφήνουν το σώμα και το περιβάλλον να αναπνέουν». Είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, ενώ δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμό του δέρματος και είναι η νούμερο ένα επιλογή για τους πάσχοντες από αλλεργίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφιέρωμα στο Like Woman για την Εύη Αθανασοπούλου

Αφιέρωμα στο Like Woman για την Εύη Αθανασοπούλου

Εύη Αθανασοπούλου: Η σχεδιάστρια που θα μας ντύσει με τα…
Η Εύη Αθανασοπούλου μιλά στo Like Woman

Η Εύη Αθανασοπούλου μιλά στo Like Woman

Εύη Αθανασοπούλου: Η σχεδιάστρια των Eco Friendly ρούχων που μας…
<strong>Τα νέα fashion trends για το 2022-2023</strong>

Τα νέα fashion trends για το 2022-2023

Η νέα σεζόν μπήκε δυναμικά στον χώρο της μόδας καθώς…
Τι ρούχα να πάρω στις διακοπές

Τι ρούχα να πάρω στις διακοπές

Οι διακοπές έφτασαν και ετοιμάζεστε να φτιάξετε τη βαλίτσα σας.…
8 δύσκολοι λεκέδες, πώς θα τους καθαρίσετε

8 δύσκολοι λεκέδες, πώς θα τους καθαρίσετε

Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε κάποια στιγμή θα κληθούμε να…
Capsule Wardrobe: Kαλοντυμένες χωρίς πολλά χρήματα

Capsule Wardrobe: Kαλοντυμένες χωρίς πολλά χρήματα

Τι είναι η capsule wardrobe Πρόκειται για έναν όρο που…
Γάμος σε νησί – Τι να φορέσεις

Γάμος σε νησί – Τι να φορέσεις

Ο γάμος σε νησί έχει συνήθως, μια πιο χαλαρή και…