8 δύσκολοι λεκέδες, πώς θα τους καθαρίσετε

Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε κάποια στιγμή θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο λεκέ. Μην αγχώνεστε, ακόμα και για τους πιο δύσκολους λεκέδες υπάρχει λύση αρκεί να δράσετε άμεσα και να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Δείτε 8 από τους πιο δύσκολους, συχνούς, λεκέδες και πώς θα τους αντιμετωπίσετε:

1.Λεκές από κόκκινο κρασί

Το λευκό ξύδι είναι γνωστό ότι κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση των λεκέδων. Σε έναν λεκέ από κόκκινο κρασί, θα επαναφέρει αμέσως το λευκό χρώμα του υφάσματος και θα διώξει τις χρωστικές ουσίες από το ρούχο. Αρκεί να τοποθετήσετε το λευκό ξύδι, απευθείας και να καθαρίσετε την επιφάνεια με υγρό απορρυπαντικό ή σαπούνι. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσετε ζεστό ή χλιαρό νερό. Το κρύο νερό θα φροντίσει να μην μείνουν στίγματα και σημάδια και ο λεκές θα εξαφανιστεί!

2.Λεκές από λάδι

Καλύψτε τον λεκέ με μια παχιά στρώση ταλκ και αφήστε το να δράσει για περίπου 5 λεπτά. Το ταλκ θα απορροφήσει τα υγρά και λιπαρά στοιχεία του λεκέ και θα κάνει το καθάρισμά του παιχνιδάκι. Έπειτα, τινάξτε καλά το ρούχο για να αφαιρέσετε την πούδρα και τοποθετήστε στην επιφάνεια του λεκέ λίγο απορρυπαντικό πιάτων προτού το βάλετε κανονικά στο πλυντήριο για πλύσιμο.

3.Λεκές από μελάνι

Αν πρόκειται για μελάνι από στυλό διαρκείας και το λεκιασμένο ύφασμα είναι βαμβακερό, βάλτε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίψτε τον με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι, βουτηγμένο σε γάλα. Αν πρόκειται για μελάνι πένας και άσπρο ύφασμα, μουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και εν συνεχεία ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετέ το με νερό και λεμόνι. Αν το ύφασμα είναι συνθετικό, τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα.

4.Λεκές από παντζάρι

Αφαιρέστε με ένα μαχαίρι ή κουταλάκι όσο πιο πολύ υλικό μπορείτε από το παντζάρι ώστε να μην μείνει στο ρούχο.  Στη συνέχεια μουσκέψτε το ύφασμα μέσα κι έξω με κρύο νερό για να καθαρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από τον λεκέ, προσέχοντας να μην εξαπλωθεί. Βάλτε μία φέτα άσπρο ψωμί πάνω στον λεκέ για να απορροφήσει όσο το δυνατόν πιο πολύ και αφήστε το για δέκα λεπτά τουλάχιστον. Βγάλτε το ψωμί και τοποθετήστε πάνω στον τον λεκέ ένα καθαριστικό λεκέδων πλυντηρίου ή υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων και αφήστε το να δράσει για αρκετή ώρα. Είναι προτιμότερο να μην τρίψετε το ύφασμα. Τέλος, ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό.

5.Λεκές από αίμα

Ο λεκές από αίμα είναι από τους πιο δύσκολους λεκέδες, γι’ αυτό καλό είναι να καθαριστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί αλλιώς μπορεί το ύφασμα να καταστραφεί για πάντα. Γυρίστε αμέσως ανάποδα το ρούχο και βάλτο το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Το πιο πιθανό είναι ο λεκές να εξαφανιστεί. Αν όμως επιμένει ή το αίμα έχει ήδη στεγνώσει διαλύστε 2 κ.σ. αλάτι (εναλλακτικά αμμωνία ή μαγειρική σόδα) σε ένα λίτρο νερό και μουλιάστε το ύφασμα σε αυτό το διάλυμα για 2-3 ώρες, φροντίζοντας ωστόσο να αλλάζετε συχνά το νερό ώστε να παραμένει διαυγές.  Τέλος, πλύνετε κανονικά το ρούχο, σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του.

6.Λεκές από καφέ

Βάλτε ένα υγρό πανί σε μαγειρική σόδα ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Έπειτα με απαλό τρίψιμο προσπαθήστε να αφαιρέσετε τον λεκέ. Ξεβγάλετε και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί. Σε περίπτωση που δεν έχετε μαγειρική σόδα μπορείτε να δοκιμάσετε με ξύδι. Βρέξτε μια πετσέτα με αδιάλυτο λευκό ξύδι, λίγο πριν τοποθετήσετε το λερωμένο ύφασμα στο πλυντήριο. Για μεγάλους λεκέδες, αφήστε το ύφασμα να ποτίσει για μία νύχτα σε ένα διάλυμα από 3 μέρη ξίδι και 1 μέρος κρύο νερό πριν το πλύσιμο.

7.Λεκές από σοκολάτα

Βάλτε σε ένα φλιτζάνι νερό, λίγο απορρυπαντικό για πιάτα και ανακατέψτε. Εμποτίστε ένα βαμβακερό πανί στο μείγμα και αρχίστε να καθαρίζετε προσεκτικά τον λεκέ ώστε να μην απλώσει στο ύφασμα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές. Αν ο λεκές είναι νωπός θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε λίγο οινόπνευμα σε ένα βαμβακερό πανί και να σκουπίσετε το λεκέ (προηγουμένως θα πρέπει να έχετε αφαιρέσει όση περισσότερη σοκολάτα μπορείτε από το ύφασμα με ένα κουτάλι). Γυρίζετε το πανί συνεχώς βάζοντας οινόπνευμα και σκουπίζοντας το λεκέ μέχρι να μεταφερθεί όλη η σοκολάτα από το ύφασμα στο πανί σας.

8.Λεκές από μαρκαδόρο

Για να αφαιρέσετε τον μαρκαδόρο από τα ρούχα σας ανακατέψτε 3/4 φλ. μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερού. Τοποθετήστε τα ρούχα μέσα σε μία σακούλα και ρίξτε και το διάλυμα. Δέστε τη σακούλα και αφήστε τη για 24 ώρες κλειστή. Έπειτα, βγάλτε τα ρούχα από τη σακούλα και πλύντε τα κανονικά στο πλυντήριο. Εναλλακτικά μπορείτε να καθαρίσετε τον λεκέ από ανεξίτηλο μαρκαδόρο με ξίδι ή οινόπνευμα τρίβοντας καλά το σημείο του λεκέ.

Σχετικά Άρθρα

Αφιέρωμα στο Like Woman για την Εύη Αθανασοπούλου

Αφιέρωμα στο Like Woman για την Εύη Αθανασοπούλου

Εύη Αθανασοπούλου: Η σχεδιάστρια που θα μας ντύσει με τα…
Η Εύη Αθανασοπούλου μιλά στo Like Woman

Η Εύη Αθανασοπούλου μιλά στo Like Woman

Εύη Αθανασοπούλου: Η σχεδιάστρια των Eco Friendly ρούχων που μας…
<strong>Τα νέα fashion trends για το 2022-2023</strong>

Τα νέα fashion trends για το 2022-2023

Η νέα σεζόν μπήκε δυναμικά στον χώρο της μόδας καθώς…
Τι ρούχα να πάρω στις διακοπές

Τι ρούχα να πάρω στις διακοπές

Οι διακοπές έφτασαν και ετοιμάζεστε να φτιάξετε τη βαλίτσα σας.…
Μόδα φιλική στο περιβάλλον

Μόδα φιλική στο περιβάλλον

Η μόδα φιλική στο περιβάλλον ή Eco Fashion δεν είναι…
Capsule Wardrobe: Kαλοντυμένες χωρίς πολλά χρήματα

Capsule Wardrobe: Kαλοντυμένες χωρίς πολλά χρήματα

Τι είναι η capsule wardrobe Πρόκειται για έναν όρο που…
Γάμος σε νησί – Τι να φορέσεις

Γάμος σε νησί – Τι να φορέσεις

Ο γάμος σε νησί έχει συνήθως, μια πιο χαλαρή και…