Τι είναι η capsule wardrobe
Πρόκειται για έναν όρο που ανακαλύφθηκε κοντά στο 1970 από την Αγγλίδα Susie Faux, ιδιοκτήτρια της μπουτίκ ρούχων “Wardrobe”. Στο ευρύ κοινό όμως, η capsule wardrobe έγινε γνωστή αρκετά μετέπειτα, από τη σχεδιάστρια Donna Karan.
Μια capsule wardrobe περιέχει έναν συγκεκριμένο αριθμό ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ, που όλα ταιριάζουν μεταξύ τους και μπορούν να μας δώσουν πολλούς πιθανούς συνδυασμούς, ενώ είναι εναρμονισμένα σε χρώμα και γραμμή. Έτσι, με ελάχιστα ρούχα στη ντουλάπα μας έχουμε το κατάλληλο σύνολο για κάθε περίσταση γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο, χρήμα, αλλά και χώρο.
Τι θα σας προσφέρει
Είναι συχνό το φαινόμενο να ανοίγουμε μια γεμάτη ντουλάπα, αλλά να καταλήγουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε. Να καθυστερούμε να ετοιμαστούμε το πρωί, στην προσπάθειά μας να ταιριάξουμε τα ρούχα μας. Nα επικρατεί τέτοιο χάος από την υπερσυσσώρευση, που να μην μπορούμε να βρούμε τίποτα. Ή να αγοράζουμε ένα ρούχο για μια συγκεκριμένη περίσταση και να μην το ξαναφοράμε ποτέ.
Με την capsule wardrobe δεν θα έχετε να ανησυχείτε για τίποτα από όλα αυτά. Αν επενδύσετε σε κάποια βασικά κομμάτια, καλής ποιότητας, όπως ένα λευκό πουκάμισο ή ένα μαύρο σακάκι θα τα έχετε όσα χρόνια κι αν περάσουν, ενώ θα μπορείτε με τα κατάλληλα αξεσουάρ να τα φοράτε από το πρωί έως το βράδυ.
Η ντουλάπα σας θα είναι πάντα τακτοποιημένη και θα βρίσκετε εύκολα τα ρούχα σας καθώς μια τέτοια συλλογή ακολουθεί τον χρυσό κανόνα «less is more». Οπότε, λίγα ρούχα και καλά.
Επιπλέον, θα εξοικονομήσετε χρήματα γιατί θα πάψετε να αγοράζετε διαρκώς νέα ρούχα που πρόκειται να φορεθούν μια φορά, εφόσον στόχος είναι ότι αποκτάτε να μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα υπόλοιπα ρούχα σας και να φορεθεί, ξανά και ξανά, σε πολλούς συνδυασμούς.
Τέλος, θα κάνετε καλό στην υγεία σας αλλά και στο περιβάλλον καθώς το 20-25% των χημικών παγκοσμίως χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία υφασμάτων, κάνοντάς την τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία μόλυνσης των ωκεανών, ενώ τα χημικά που εντοπίζονται στα πιο φθηνά, συνθετικά ρούχα απορροφώνται από το δέρμα και φαίνεται πως συνδέονται με προβλήματα στους πνεύμονες και το συκώτι, καθώς και με ορμονικές διαταραχές.
Πώς θα δημιουργήσετε μια capsule wardrobe
Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, αλλά κι αυτούς θα τους προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες και στιλ.
Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αριθμός ρούχων. Πάντα όμως θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η ζωή σας θα πρέπει να είναι όσο πιο απλή και εύκολη γίνεται. Άρα, επικεντρωθείτε σε μία σεζόν και σκεφτείτε τα ρούχα που χρειάζεστε στην καθημερινότητά σας, στην εργασία και στις εξόδους σας. Στο σύνολό τους τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έχετε, ιδανικά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 40 κομμάτια.
Κάθε τρείς μήνες η capsule wardrobe σας θα πρέπει να ανανεώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Για να μην την αλλάζετε ριζικά, μπορείτε να κρατήσετε κάποια basic κομμάτια, όπως για παράδειγμα το αγαπημένο σας denim παντελόνι, και να προσθέτετε ή να αφαιρείτε κομμάτια.
Θα πρέπει να κινηθείτε σε μία χρωματική παλέτα, που θα ταιριάζει φυσικά στην επιδερμίδα σας. Αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξετε 2-3 βασικά χρώματα που συνδυάζονται εύκολα μεταξύ τους, και έπειτα θα προσθέσετε 2 ακόμα χρώματα πιο έντονα που θα εναρμονίζονται με τα βασικά και θα αναδείξουν το στιλ σας. Για παράδειγμα, αν τα βασικά σας χρώματα είναι το άσπρο, το μαύρο και το γκρι μπορείτε να προσθέσετε το ροζ και το πράσινο για να «φωτίσετε» το σύνολό σας.
Μην ξεχάσετε τα ρούχα που θα επιλέξετε να είναι πιο «κλασσικά» για να είναι διαχρονικά και να μην φύγουν ποτέ από τη μόδα, αλλά συνάμα καλής ποιότητας καθώς στόχος είναι να τα έχετε για πολλά χρόνια.
Step by step
Αρχικά, πάρτε ιδέες! Δείτε περιοδικά μόδας, sites, οτιδήποτε μπορεί να σας εμπνεύσει για να καταλήξετε στα χρώματα και τα σχέδια που σας ταιριάζουν και θα είναι πρακτικά για τις καθημερινές σας ανάγκες.
Έπειτα, κάντε ένα ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σας για να αποφασίσετε τι θα κρατήσετε και τι θα χαρίσετε ή θα ανακυκλώσετε. Αυτά που σας αρέσουν, σας πηγαίνουν, τα φοράτε, νιώθετε άνετα με αυτά και θέλετε να τα κρατήσετε βάλτε τα ξανά μέσα στην ντουλάπα σας.
Για εκείνα που έχετε αμφιβολίες, ρούχα συναισθηματικής αξίας, κομμάτια που ξοδέψατε μια μικρή περιουσία για να τα αποκτήσετε ή ένα φόρεμα που βάλατε σε έναν γάμο αλλά δεν ξέρετε πότε και αν θα το ξαναφορέσετε αποθηκεύστε τα κάπου, μέχρι να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε να κάνετε με αυτά.
Όσα έχετε χρόνια να τα φορέσετε είτε γιατί πέρασε η μόδα τους, είτε για δεν σας χωράνε πια, είναι αυτά που πρέπει αναμφίβολα να φύγουν. Αν είναι σε καλή κατάσταση χαρίστε τα, αλλιώς ανακυκλώστε τα στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ρούχων.
Βάλτε στην άκρη όσα είναι εκτός σεζόν, αλλά θέλετε να κρατήσετε. Φυλάξτε τα σε ένα αποθηκευτικό κουτί για να τα χρησιμοποιήσετε όταν έρθει η ώρα τους.
Αυτά που θα μείνουν χωρίστε τα σε τρεις κατηγορίες. Μπλούζες, πουκάμισα, Τ-shirt, είναι η 1η κατηγορία. Παντελόνια, φούστες, σορτς, φορέματα, φορέματα, η 2η. Η 3η είναι όλα τα πανωφόρια, σακάκια, παλτό, μπουφάν κτλ. Έπειτα δείτε πως μπορείτε να τα συνδυάσετε.
Εν συνεχεία, κοιτάξτε τι έχει απομείνει μέσα στην ντουλάπα σας και τι ελλείψεις έχετε για να συμπληρώστε ό,τι σας λείπει. Κάντε μια λίστα με αυτά που χρειάζεστε πριν βγείτε στα μαγαζιά, για να γλιτώσετε από περιττές δαπάνες. Φροντίστε τα νέα κομμάτια που θα αποκτήσετε να είναι καλά ποιοτικά υφάσματα, φιλικά προς το περιβάλλον και το δέρμα σας.
Τέλος, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ντουλάπα σας. Κάθε φορά που αγοράζετε κάτι στο μέλλον να έχετε υπόψη σας ότι στόχος είναι να έχετε λίγα και ποιοτικά ρούχα, που δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ από τη μόδα και θα μπορείτε να τα φοράτε όλα μεταξύ τους.